Jarné zmeny majú byť radostné

Dostala som sa do obdobia v živote,  kedy sa už nebojím zmien. Viem, že keď sa na ne vopred pripravím  sú pre mňa zdrojom radosti a poznania.

Teším sa na každé ročné obdobie. Vždy keď  sa jedno obdobie končí, neviem sa dočkať toho nasledujúceho.  Niekde som však čítala, že aj napriek tomu, že prejavom jari sú  slniečkové dni, dobrá nálada nesprevádza každého ihneď. Dokonca, že toto obdobie je pre niektorých obdobím tzv. sezónnej – jarnej depresie. Viete čo mne väčšinou pomáha udržať si dobrú náladu?  Pripravovať a následne realizovať zmeny. A samozrejme tešiť sa z nich.

Ako na to idem ja? Telo i myseľ potrebujem po zimnom období pozitívne naštartovať, a preto s prvými jarnými lúčmi (kedy postupne odkladám zimné bundy a vyťahujem obľúbené koženkové bundy <3) začínam rozmýšľať, čo všetko zmením a ako to budem realizovať.

  1. Svoj outfit oživujem ľahšími a sviežejšími kúskami oblečenia

Na jar vyťahujem zo šatníka naše ženské zbrane – šaty a sukne. Jar je farebná, a preto si aj svoje jarné kúsky vyberám pestrofarebné, aby dodávali žiarivosť do môjho života. Obľubujem plisované sukne, pretože sú ľahko kombinovateľné s rozličnými doplnkami a na mnoho spôsobov. Tenisky, jarné topánky a klobúky dodávajú týmto outfitom ďalší zmenový rozmer. Samozrejme, že na jar sa  nevyhýbam športovému oblečeniu a „športovej elegancii“. Aj tieto kúsky sú však na jar farebnejšie.

2. Svoje aktivity postupne prenášam z interiéru do exteriéru

Jarné slniečko ma láka, aby som čo najviac času začala tráviť vonku. Preto si pripravujem plán aktivít a miesta, kde budem tráviť svoj čas. Mám rada priestory, ktoré umožňujú rýchlu jarnú zmenu. Tým mám na mysli napríklad fitká, ktoré majú vonkajšie priestory, reštaurácie s terasami, obydlia s balkónmi a terasami. Na jar preto často mením i doplnky vo svojej domácnosti tak, aby mi robili v jarných dňoch radosť.

3. Svojmu telu dodávam  vitamíny zvnútra

Naše telo potrebuje na jar doplniť vitamíny v prírodnej forme. Aj keď v dnešnej dobe máme možnosť ovocie a zeleninu mať na stoloch aj v zime, ideálne je na jar začať variť z toho, čo vyrástlo u nás na Slovensku. Jedzme všetko čo je zelené. Keď  k tomu pridáme vlákninu a dostatok vody,  pomôžeme telu aj s vylučovaním škodlivín.

Viac ako polovicu nášho jedálnička vyskladajme z čerstvej jarnej zeleniny, ktorú môžeme pripravovať buď vo forme rôznych šalátov, ale aj ľahkých jarných polievok či prívarkov. Potraviny zaraďujem do jedálnička postupne, ako nám ich ponúka príroda. Prvou jarnou hľuzovitou plodinou je topinambur. Jeho účinky sú pre nás výrazn

e – podporujú našu imunitu i vitalitu. Poznali ho naši starí rodičia a my by sme ho mali znovu zaradiť do našich jedálničkov. Postupne k nemu pridávajme ďalšie jarné plodiny ako kaleráb, reďkovka, špenát, špargľa, rukola, pažítka a ďalšie. Je často na našej kreativite ako ich zaradíme do nášho jedálnička.

4. Svojmu telu dodávam podporu zvonku

Naša koža je orgán nášho telam, ktorý ma dôležité ochranné funkcie preto sa potrebujeme o ňu starať 365 dní v roku. Po zimnom období ju potrebujeme regenerovať.

      

Začíname pílingami

  • aby sme odstránili rohovú vrstvu kože, ktorá sa z povrchu kože postupne odlupuje. Dôležité je vedieť, že rohovatenie trvá na tele 26-28 dní, no na tvári je tento proces oveľa rýchlejší 8-10 dní.

Potom pleť hydratujeme a vyživujeme

  • vhodné je na jar pred krémom používať sérum, ktoré obsahuje väčšie množstvo účinných látok ako je napr. kyselina hyalurónová
  • mastný krém vymeníme za jemné emulzie, ktoré telo cez pokožku zároveň hydratujú a vyživujú, aby si pokožka zachovala sviežosť a pružnosť

Nakoniec ochránime pred UV žiarením

  • prevencia pred škodlivým žiarením a starnutím je dôležitá (aj v prípade, že máme rady hnedé odtiene našej pokožky), pretože prvé jarné slniečko je dosť silné aj keď pocitovo si to neuvedomujeme.